Misja fundacji

Komu pomagamy

Troszcząc się o opiekę duszpasterską nad rodakami przebywającymi poza granicami Polski oraz popularyzowanie kultury polskiej, Fundacja w szczególności wspiera działalność ośrodków duszpasterskich księży Chrystusowców w Kazachstanie, na Ukrainie i na Białorusi oraz w Brazylii.

Nasza pomoc materialna dociera do następujących placówek misyjnych:

Białoruś

• Parafia pw. Nawiedzenia NMP w Hańczewicach (obw. brzeski)
  • Parafia pw. św.Jana Ewangelisty w Mińsku
  • Siostry Misjonarki Chrystusa Króla w Wawierce (rej. lidzki) i w Nieświeżu (obw.miński)

Ukraina

• Parafia katedralna w Kamieńcu Podolskim (obw. chmielnicki)
  • Parafia pw. NSPJ w Kamieńcu Podolskim
  • Parafia pw. Św. Józefa w Doniecku
  • Parafia pw. Św. Józefa w Mikołajewie
  • Parafia pw. Św. Trójcy w Wołoczyskach (obw. chmielnicki)
  • Katedra Św. Zofii w Żytomierzu

Kazachstan

• Parafia pw. Św. Apostołów Piotra i Pawła w Czkałowie (obw. północno-kazachstański, rej. tajynszynski)
  • Parafia pw. MB Nieustającej Pomocy w Jasnej Polanie (obw. północno-kazachstański, rej. tajynszynski)
  • Parafia pw. Zesłania Ducha Św. w Zielonym Gaju (obw. północno-kazachstański, rej. tajynszynski)

Pieniądze zbierane przez Fundację są przeznaczane m.in. na remonty kościołów i domów parafialnych, przy których bardzo często działają ośrodki kultury polskiej, na zakup paramentów liturgicznych i pomocy duszpasterskich, na zakup żywności dla ubogich rodzin, na remonty samochodów misjonarzy. Często nasze wsparcie jest adresowane do konkretnej parafii na określony cel, o takich akcjach informujemy w redagowanych przez nas Listach Fundacji.

Wspieramy również Seminarium Towarzystwa Chrystusowego w Poznaniu, przekazując pieniądze na kształcenie kleryków – przyszłych duszpasterzy ośrodków polonijnych.

Drukuj cofnij odsłon: 1764 aktualizowano: 2015-09-28 13:09 | utworzono: 2012-02-27 10:13:17 Do góry

projektowanie stron www szczecin, design, strony dla parafii

Fundacja im. Kardynała Augusta Hlonda

ul. Panny Marii 4, 60-962 Poznań, skr.p.23 Tel. 61 64 72 112 Konto: Bank Zachodni WBK S.A. 10 O/Poznań Nr 36109022550000000580000094 2017 © Wszelkie Prawa Zastrzeżone